Tour a Snowmass Village Remodel That Pays Homage to the Vistas

Modern furnishings and artwork look right at home in this refreshed Snowmass Village home that opens to the sunshine and views at every turn
Architectural Photography Aspen, Colorado, Interiors Photography, Hospitality

“We saw the house online and just kept going back to it,” shares the homeowner about the ski-town residence with beautiful views and what she considered a perfect locale. “In person it feels so remote but it’s also close to town.” | Photography by Dallas & Harris Photography

What were they thinking?” was the question inevitably on the minds of the design team tapped for the remodel of a Snowmass Village home. Built in the 1960s, the existing residence, set amid the mountain splendor that defines the tiny ski town, somehow managed to turn its back on the spectacular vistas. “There was a solid exterior wall in the living room that blocked all the views,” recalls architect Kurt Carruth of Hinge Architects, who joined John Blatz and Jason Anthony of Clearwater Construction Management to revamp the structure. But ignoring the scenery wasn’t the only travesty. “The living room beams were pretty ratty, the floor plan was chopped up, and there was a beam holding up part of the existing patio that was totally rotted out,” he adds.

Architectural Photography Aspen, Colorado, Interiors Photography, Hospitality

A painting by Ghislaine Boreel makes a statement on the gallery-like walls. The creamy sectional, coffee table and gray Aisling rug are all from DWR. Purchased previously, the Barcelona chair is from Homenature in New York.

On the plus side, the existing structure had flat roofs and a series of connected boxy forms that lent itself to the contemporary styling that suited the new owners, a couple with four grown children. “My husband liked that it was modern and square,” says the wife, who—having grown up in the Netherlands, where sunlight is scarce—was also drawn to the idea of a light-filled home. “I loved the thought of one big open room.” And after 20 years of urban living in Washington, D.C., the serenity of the remote locale only added to the appeal.

Architectural Photography Aspen, Colorado, Interiors Photography, Hospitality

“We completely reworked the entry including a new door,” says architect Kurt Carruth, who designed the pivoting wood-and-glass model. Alpine Custom Doors & Millwork did the fabrication.

Early on, the decision was made to maintain the building shell that was viable but with a complete redo of the exterior materials palette. Previously covered in low-grade cedar that had aged over time, the walls were re-clad in a combination of higher-quality clear vertical-grain cedar with a custom stain, and wide banded stucco. A new two-car garage clad with limestone veneer was part of the upgrade.

Architectural Photography Aspen, Colorado, Interiors Photography, Hospitality

Pendants by Circa Lighting warm the expansive island. “The smoky-colored oak table almost looks like it’s charred,” says the homeowner/ designer about the Gubi table. The black leather chairs are by the same manufacturer.

Inside, where the plan called for a total reboot, the aforementioned view-eclipsing living-room wall was reworked and opened up, and new expanses of glass, fresh paint, and replacing the ceiling with light-stained hemlock proved transformative.

Architectural Photography Aspen, Colorado, Interiors Photography, Hospitality

Outdoor living spaces abound including an upper-level deck accessed by the primary bedroom. New outsize windows inside the bedroom frame the spectacular vistas while the neutral-toned cedar and stucco walls meld with the surroundings.

Even the forlorn beams received a makeover. “We put steel plates on either side of the beams and ceiling material on the underside, which totally updated the look,” Carruth says.

Architectural Photography Aspen, Colorado, Interiors Photography, Hospitality

A chair topped with a Yeti sheepskin from RH, tucked into a corner, creates a cozy reading spot in this Aspen home. The surrounding windows bring nature inside.

In the kitchen, a 14-foot island delineates the culinary center from the adjacent dining room. “I love the idea of having a bar in the kitchen,” says the wife, who selected Norman Cherner bar stools after having sat on them at a hotel in Amsterdam. In another nod to her heritage, an oil painting by a Dutch artist from the 1600s dominates one corner. “It was in my grandfather’s dining room in the Netherlands and eventually made its way to us. I think it adds depth and interest when you add something from a different time or style.”

Architectural Photography Aspen, Colorado, Interiors Photography, Hospitality

An admitted fan of porcelain, the homeowner opted for porcelain tiles on the floor and walls. Once again, expansive glass openings bring the outside in, and soaking in the tub is like being surrounded by nature. The tile, tub and vanity are all from Porcelanosa. Faucets are by Dahl.

“It’s a private space and I liked bringing in the blues.”

-The homeowner

Architectural Photography Aspen, Colorado, Interiors Photography, Hospitality

New metal deck railings were added throughout the exterior with stainless steel cable rails selected because they are barely perceptible from the inside and don’t obstruct the view. Located off the living room/kitchen, this area serves as an outdoor entertainment space, with furnishings from RH arranged for conversation and leaf peeping.

Filling the plentiful gallery-like white walls with artwork fell to the wife, whose choice of a DeKooning print in the front entry set the tone for the modern furnishings and lighting that followed. While finding things for the secluded location proved challenging—“We are four hours from anywhere,” says the wife, who holds a BFA in interior design from the Pratt Institute—a trip to Design Within Reach in Denver yielded the cream-colored leather sectional and Noguchi coffee table that fill much of the living room.

Architectural Photography Aspen, Colorado, Interiors Photography, Hospitality

The addition of two corner windows creates a treehouse effect, and the quiet blue hues on the bed and bench intentionally don’t compete with the natural splendor. A chair topped with a Yeti sheepskin from RH makes for a cozy reading spot, and the Sunbrella drapes were fabricated by Omni Shading Solutions.

Though modern design dominates, in the primary bedroom a traditional pale blue headboard and an upholstered bench with turned legs are a quiet departure from all the clean lines. “It’s a private space, and I liked bringing in the blues,” says the wife, who claims her main focus here and throughout the house centered on what was happening outside. “I kept things simple because I didn’t want anything to compete with the trees and the views,” she adds. “They really are the most important thing.”

DESIGN DETAILS

ARCHITECT Hinge Architects
BUILDER Clearwater Construction Management, 970-379-3709
PHOTOGRAPHY Dallas & Harris 

RESOURCES

ENTRY DOOR FABRICATION by Alpine Custom Door from Millwork TABLE by Tone on Tone Antiques and Accessories LIVING ROOM SECTIONAL by DWR COFFEE TABLE by DWR CHAIR by Homenature PAINTING by Ghislaine Boreel DINING ROOM TABLE by Gubi CHAIRS by Gubi KITCHEN CABINETS by KM Design BAR STOOLS by Norman Cherner LIGHTING by Circa PRIMARY BATH TILE by Porcelanosa VANITY by Porcelanosa TUB by Porcelanosa FAUCETS by Dahl PRIMARY BEDROOM DRAPES by Sunbrella fabricated by Omni Shading Solution CHAIR by RH STAIRWELL SCULPTURE by Jim Leedy from Anderson Ranch LIGHTING FIXTURE by Circa BENCH by Homenature MUDROOM FLOOR by Porcelanosa CABINETS by Aspen Closets PAINTING by Ghislaine Boreel HALLWAY PAINTINGs by Ghislaine Boreel OFFICE SOFA by RH CHAIR by DWR POWDER ROOM TILE by Porcelanosa SINK by Porcelanosa SCONCES by Circa GUEST ROOM BED by One Kings Lane SIDE TABLES by RH LAMPS by Circa PATIO CHAIRS by CB2 FURNITURE by RH

Categories: Interiors