Edit ModuleShow Tags

This Breckenridge, Colorado Home Embodies Biophilic Design

Humans are built to enjoy natural surroundings—this retreat was designed with mountain beauty in mind.



Photos by PHOCO

"Biophilia” is defined as “the inherent human inclination to affiliate with nature.” Biophilic design, then, “incorporates natural materials, natural light, vegetation, views of natural surroundings, and other experiences of the natural world into the modern built environment.” This delightful retreat, nestled into the foothills of the Rocky Mountains, is an incredible example of this design approach—all with the luxury and comfort of modern architecture and construction.

Expansive walls of glass, clear story windows, and Douglas Fir tongue-and-groove cedar ceiling all amplify the picturesque views of the home’s serene site, while flooding every space with an abundance of natural light. From the exterior’s cedar soffit and boulder walls to the interior’s concrete floor and live-edge natural-wood kitchen bar counter, each and every element was thoughtfully designed to complement a natural color palette and echo the surrounding landscape.

Take a tour below.

DESIGN DETAILS:

ARCHITECTURE Project Architect: Taylor Meyer, VFLA Architect, AIA, LEED AP BD+C

Natalie Martinez is the Marketing Director and Aspen Zabel is a Designer for VFLA Architecture + Interiors, a full-capacity architecture + Interiors firm with offices located in Fort Collins, Colorado, and Cheyenne, Wyoming. View their profile or contact them at 970.224.1191.

Content for this article was provided by VFLA Architecture + Interiors.

Get more content like this: Subscribe to the magazine | Sign up for our Free e-newsletter

Edit ModuleShow Tags

Archive »You Might Also Enjoy

Artifact Uprising's Chic New Digs

A Q&A with the design expert behind the company's warm and stylish new Sunnyside office

7 Tips For a Peaceful, Productive Laundry Room Design

Here’s how to transform your laundry room from a stressful mess to a calm and organized workspace.

A Matter of Taste

This Cherry Hills remodel shows the beauty of remaining neutral
Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags